I dag skete det igen. En virksomhedsejer ringede og skulle bruge en freelance sælger.
Han havde et genialt produkt og virksomheden kunne blive solgt for 2-300 millioner om ganske få år.
Denne type henvendelser får jeg fra tid til anden. Ofte er det fordi virksomhedsejeren ikke selv har særlige salgskompetencer, og derfor vil udvide teamet med en freelance sælger. I virkeligheden er det en ret klog beslutning, men desværre, er jeg efterhånden stødt på en del virksomheder, der mener at freelance er lig med 100% ren provisionsløn
Ovenstående virksomhed skulle have fart på salget, og de havde brug for en freelance sælger. Ikke en hvilken som helst sælger, men en erfaren senior sælger, der virkelig kunne eksplodere salget. En sælger der kunne få værdien på virksomheden helt i top, så salget kunne ske allerede om få år, og virksomhedsejeren kunne score kassen.
Desværre havde han allerede brændt fingerne på nogle sælgere, der ikke havde formået at sælge dette geniale produkt. Derfor var en freelance sælger på 100% ren provision en super god løsning. Virksomheden slap for at betale, før der lå nogle kunder fra sælgerens side.
Det lyder som en rigtig attraktiv løsning for mange virksomheder. Det lyder måske også attraktivt for dig, at få en freelance sælger ombord i din virksomhed.
Men inden du hyrer din næste freelance sælger, er der et par ting du skal tænke godt igennem. Her kan du læse, hvorfor det koster penge at hyre en freelance sælger.
Lad os starte det samme sted, og slå freelance op i nudansk ordbog:
freelance adjektiv
BØJNING -, -
UDTALE [ˈfɹiːˌlɑːns] eller [-ˌlæːns] eller [ˈfʁi-]
OPRINDELSE fra engelsk free lance oprindelig 'lejesoldat', af free 'fri' og lance 'lanse, lansener'
som er uden fast ansættelse, men tjener sine penge på enkeltopgaver.
Så blev vi vist lidt klogere, freelance betyder altså "uden fast ansættelse"
100% ren provision til din freelance sælger
Så din freelance sælger er altså uden fast ansættelse. Det kan være en gevinst for begge parter, og noget jeg selv har nydt godt af gennem mange år. Men det er ikke ensbetydende med at jeg arbejder gratis og kun bliver aflønnet for resultaterne. Salgsarbejde er meget mere end at få ordren hjem. Det tager tid at skabe og lukke et salg, og hvor provisionsløn ofte frister det hurtige salg, så er du selvfølgelig mere interesseret i loyale kunder, som køber igen og igen.
En god løsning er derfor sjældent 100% ren provisionsløn.
Som virksomhedsejer tror du selvfølgelig så meget på dit eget produkt eller ydelse. Du tror på dit produkt er salgsbart, og der er et marked for dit produkt. Men du er ikke helt klar til at tage risikoen og tør investere i en dygtig sælger.
Som i eksemplet med virksomhedsejeren her, så er produktet måske ikke så salgsbart når 3-4 forskellige sælgere ikke har haft held til at sælge det. Måske er det dårlig oplæring, manglende fokus eller måske er det dårlige sælgere. Jeg ved det ikke med sikkerhed.
Næste gang du skal ud og finde en sælger, så tænk over det. Sælgeren bruger sin tid på dit produkt. Der skal oplæring til, så dit produkt bliver forstået og solgt som du gerne vil have det skal fremstå. Her bruger sælgeren en del tid, så er det vel også fair at han får løn for det. Fuldstændig som hvis du fuldtidsansætter en sælger.
Herefter starter det egentlige salgarbejde, der skal findes kundeemner, tages kontakt, holdes møder og laves tilbud. Alt sammen en proces der tager lang tid, inden der lukkes et salg. Den bedste og mest dedikerede sælger får du, hvis sælgeren også får løn for sit arbejde, på lige fod med andre ansatte i din virksomhed.
Når det så er sagt, så findes der masser af sælgere der arbejder på ren provision. Mange tjener rigtig godt på denne løsning, da sælgeren tit er bedre lønnet på denne måde. Men det er ikke en selvfølge, det er et valg den enkelte sælger har taget. Oftes kan en kombineret løsning også komme på tale, hvor der et er grundbeløb, samt en provision på toppen ved et salg.
Næste gang du leder efter en freelance sælger, så respekter sælgeren og tilbyd ham det han er værd, uanset om det er en fastansat sælger eller en freelance sælger. Så bliver alle glade og tilfredse med samarbejdet.
Vi du vide mere om, hvordan en salgschef kan hjælpe dig med mere salg, så læs mere om lej en salgchef.
Vil du hellere se mere om vores online salgskurser, så besøg Salgsfabrikken her.
Hvilke krav kan man stille til en freelance?
hvilke forpligtelser har de at leve op til, hvad med loyalitet efter endt samarbejde?
Når du hyrer en freelance sælger, kan du stille klare krav til deres erfaring, salgsmål og rapportering.
Det er vigtigt at definere disse forventninger i en kontrakt, som også inkluderer fortrolighedsaftaler og eventuelle ikke-konkurrenceklausuler. Selvom freelancere nyder en vis grad af fleksibilitet, bør de være ansvarlige, resultatorienterede og undgå interessekonflikter. Husk, deres loyalitet kan være delt mellem flere kunder, men med klar kommunikation og aftaler kan et produktivt samarbejde sikres.